[Interview] Tom van Schooten over de invloed van Amazon op de Nederlandse e-commerce branche

Specialisten vanuit de markt aan het woord. In dit interview spreken we met Tom van Schooten over de opkomst en groei van Amazon in Nederland. Ook bespreken we de toekomst en invloed van het e-commerce platform.

 

Tom, stel jezelf eens voor aan onze lezers.

Ik ben 26 jaar en kom uit Waalre naast Eindhoven. In mijn vrije tijd spendeer ik graag mijn tijd in de sportschool, met vrienden of werk ik graag aan de doorontwikkeling van Live By Trade. Daarnaast hou ik zoals velen anderen van reizen, festivals en lekker c.q. bourgondisch eten. Door de corona situatie is het sociale leven echter beperkter. Maar als persoon geef ik hier graag een positieve twist aan en spendeer ik hedendaags meer tijd aan de ontwikkeling van mezelf en de organisatie.

Ik wist op jonge leeftijd al dat het werken bij een werkgever niet was wat ik wilde. Daardoor ook altijd op zoek geweest naar een business model waar ik enerzijds mijn passie in kwijt kan en anderzijds de potentie van kan zien. Vier jaar geleden gedurende mijn studie Commerciële Economie ben ik samen met mijn bedrijfspartner begonnen met het inkopen van low-pricing / non-branded producten vanuit China en het doorverkopen hiervan via het Amazon platform. Spelenderwijs en met behulp van extra trainingen / cursussen hebben we meer inzicht verkregen om op een efficiënte en effectieve manier de e-commerce business te stimuleren en hebben we vol ingezet op het marketplace Amazon.

Mijn drive om te ondernemen heeft geresulteerd in de oprichting van Live By Trade. Live By Trade is een jonge en ambitieuze startup welke is gericht om merken en retailers te ontzorgen in het succesvol adverteren & verkopen. Dit met volledige focus op Amazon en Bol.com. Door bedrijven te voorzien van essentiële markt- en marketingkennis helpen we ze tijd, geld en middelen te besparen en de verkoop te stimuleren / boosten.

 

Amazon e-commerce

 

Amazon, hoe kijk jij daar als online marketeer tegenaan?

Amazon is voor mij de fundering van mijn bedrijf en de nieuwe goudmijn van 2020. Het platform biedt velen mogelijkheden indien je kennis hebt van de fundamentels (triggers) van Amazon en op een juiste manier data interpreteert en delegeert. Hedendaags koopt het gross van de mensen online en iedereen wil uit die visvijver een graantje meepakken. Op het internet zijn velen filmpjes over hoe mensen op een snelle en eenvoudige manier online geld kunnen verdienen. De werkelijkheid is anders. Het vergt de nodige effort en dedication en vaak tegen geringe marges. Volledige garantie op succes heb je nooit, immers ben ook ik geen ziener. Echter, markt- & platformkennis, risico analyses en door simpelweg in control te blijven resulteert in verschillende succesverhalen. Belangrijk is om stil te staan bij de vraag: op welke manier kan Amazon relevant zijn voor jouw merk of product? Amazon heeft zich in de afgelopen vijf jaar als een speer ontwikkeld. Daar waar je vijf jaar geleden op een zeer eenvoudige manier een product kon toevoegen op Amazon en deze vervolgens verkocht, moet je tegenwoordig een gedegen lancerings- strategie/plan ontwikkelen omdat de concurrentie groter is. In verschillende productcategorieën zijn er ‘platformleiders’ waar je als kleine (weder)verkopen weinig te vertellen hebt. Echter, door een strategische / doordachte aanpak kan Live By Trade hierin toch het onderscheid maken!

 

Vind jij dat Amazon in Nederland genoeg wordt benut door bedrijven?

Ik geloof dat vrijwel elk bedrijf met grote focus op e-commerce reeds in aanraking is gekomen met Amazon. Ik weet dat menig groot Nederlands merk al verkoopt op Amazon. Of ze hier het maximale uithalen is juist de vraag en ook hier ziet Live By Trade genoeg kansen. Het stimuleren van de verkoop via Amazon vergt namelijk veel tijd en focus. Het bijhouden van een Amazon account kan een fulltime job zijn. Vaak hebben grote bedrijven hier dan ook een intern team aan toegewijd of werken ze samen met digital agency en besteden ze het uit.

Er zijn legio bedrijven welke enkel op bol.com verkopen en er zijn legio startups welke wel met Amazon willen starten maar eerst de basis nog in orde willen hebben. Ook daarin ontzorgen en/of ondersteunen wij. Wij denken van a-tot-z mee in the-best-approach-to-Amazon en denken in het grotere geheel.

 

Waarom zou je Amazon adviseren om in te zetten voor bedrijven?

Laat ik voorop stellen dat Amazon niet voor elk product of merk interessant is. Dit is afhankelijk van vele factoren en wij kunnen deze factoren in kaart brengen. Er is echter niet één andere marketplace in de wereld, waar zo veel kopers en verkopen bij elkaar komen. Sommige zoekvolumes lopen op tot tientallen of honderdduizenden zoekopdrachten per maand. De verschillen in zoekvolumes op productniveau of geo-locatie (bijv. Amazon Engeland, Amazon Duitsland of Amazon Amerika) kunnen gigantisch zijn. Op geo-locatie niveau zien we dat bijv. platformen als Amazon Frankrijk, Amazon Spanje en Amazon Italië steeds populairder worden. Daarnaast worden er elk jaar nieuwe landen toegevoegd, zoals vrij recent nog Amazon Zweden! Dit kan vele kansen bieden voor ondernemers welke fysieke producten verkopen. Je kunt bij Amazon bijv. een volledige Storefront / merkenpagina opzetten wanneer je merk Europees geregistreerd staat. Op een Amazon storefont kan je dan internationaal verkeer realiseren.

Nogmaals: een doordachte strategie is noodzakelijk. Het is belangrijk dat je op productniveau weet wie je bent, wat je doet en waar je naar toe wilt voordat je begint aan Amazon. Een markt benaderen met duizenden zoekvolumes klinkt mooi, maar vaak staan hier producten gebrand met honderden of soms duizenden reviews. Merken die al jaren via Amazon verkopen en vaak op alle relevante zoekwoorden bovenaan staan in de zoekresultaten. Out-of-the-blue approach van Amazon raad ik dan ook ten zeerste af.

 

Wat zijn je drie belangrijkste tips voor Amazon en waarom?

 

Tip 1. Registreer een merk voor je producten

Voor de ultieme Amazon approach zorg je dat je zo snel mogelijk een merk voor je producten registreert. Dit kan via het Amazon IP Accelerator Program waarin je binnen twee weken toegang krijgt tot de extra features van Brand Registry. Of je dient een aanvraag in bij de EUIPO voor Europa of USPTO voor Amerika. De tweede optie is echter goedkoper maar vergt meer geduld / duurt langer. Een merk heb je nodig om je product te beschermen op Amazon zodat andere niet hetzelfde of een verknipte versie van het product kunnen gaan verkopen op dezelfde productpagina.

 

Tip 2. Bepaal een concurrerende prijs

Amazon begint steeds meer een Pay-To-Play platform te worden. Een kosten- / batenanalyse is dan ook essentieel, zodat je precies weet wat er onder aan de streep over blijft. Het is belangrijk dat je mee kan concurreren met de prijs in de markt. Je moet bovendien een klant echt weten triggeren: het product moet spreken zeg ik dan! Deze moet uitnodigen en overtuigen. Een van de sleutels in het converteren op Amazon is het selecteren van de juiste zoekwoorden en het ontwikkelen van een goede listing op Amazon. Dit alles vergt tijd, Rome is ook niet in een dag gebouwd. Amazon bouw je op door o.a. reviews te genereren en het verbeteren van de organische ranking van de zoekwoorden. Een ultieme Customer Experience is het doel! Het inschakelen van een specialist welke dit pad weet te bewandelen en bekend is met de succesen en failures is dan ook geen slecht idee.

 

Tip 3. Denk aan de klantreis (Customer Journey)

Denk in het grotere geheel: de customer journey kent verschillende touchpoints waar jij middels diverse marketing technieken op kan inspelen. Een van deze technieken betreft Customer Journey Mapping waarmee je de klantervaring van je doelgroep kunt verbeteren ten einde de conversie te maximaliseren. Denk niet te snel in losse fases, de reis is één geheel!

 

Welke marketing discipline is volgens jou onmisbaar voor Amazon?

Als ik één marketing discipline moet kiezen: Analytisch vermogen! Het grote voordeel van online sales is de gigantische hoeveelheid data. Dit is inherent aan elkaar. Data moet je kunnen begrijpen / interpreteren om hier je voordeel mee te doen. De werkzaamheden van een Amazon ondernemer zijn echter veel breder dan het interpreteren van data. Je krijgt te maken met allerlei facetten zoals merkenregistratie, belasting, internationaal verzenden, inkoop & verkoop, design, feedmanagement en bijv. Amazon SEO.

 

Wat zijn de drie beste Amazon marketingtools in jouw ogen en waarom?

 

Tool 1. Helium 10

Dit is een alles-in-één tool voor velen Amazon verkopers. Het beidt inzicht in legio aspecten, bijv. bij het uitvoeren van een product- of zoekwoordenonderzoek. Maar ook indien je een Amazon product pagina wilt optimaliseren. Helium 10 heeft een extensie waarmee je inzicht krijgt in de verkopen (in eenheden en in omzet) van specifieke producten. De tool biedt nog veel meer mogelijkheden zoals het opzetten van e-mailcampagnes naar je klanten of het monitoren van de organische ranking van de zoekwoorden.

 

 

Tool 2. Manychat

Manychat is een Facebook Messenger bot-tool die we gebruiken bij productlanceringen. Met Manychat kun je geautomatiseerde Facebook Messenger gesprekken doorsturen die de klant een specifieke handeling kunnen laten uitvoeren. Bijvoorbeeld op een specifiek zoekwoord een specifiek artikel laten kopen. Daarnaast kan je met Manychat een audience of mailinglijst opbouwen die je vervolgens kunt gebruiken bij nieuwe productintroducties.PROBEER MANYCHAT GRATIS

 

Tool 3. Pixelfy

Pixelfy is een tool om een Amazon URL link in te korten waar je vervolgens verkeer naar wilt genereren. De links kunnen een bepaald artikelnummer of zoekwoord bevatten. Deze tool gebruiken wij ook om o.a. de ranking van de zoekwoorden te verbeteren op Amazon.

 

Welke tool is in jouw ogen echt onmisbaar voor Amazon?

CaptainAMZ – Automatic Amazon Quick Review Request Tool. Hiermee kan je geautomatiseerde review verzoeken versturen en er direct op reageren. De tool zorgt ervoor dat je tot wel drie keer meer reviews ontvangt dan wanneer je deze niet gebruikt.

 

captainamz tool

 

Hoe belangrijk is SEO voor Amazon?

Alles begint bij de basis: het hebben van een goede productpagina waar de meest relevante zoekwoorden in zijn verwerkt, relevantie / kwalitatieve content en een goede prijsstelling. Als de basis goed staat, draait het in principe daarna om de review aantal/gemiddelde en de SEO binnen Amazon. Het is normaliter leuk om op één zoekwoord bovenaan te staan, maar er kunnen zeer veel verschillende manieren zijn om jouw product te vinden. Er is niet één customer-journey, het zijn er in de meeste gevallen veel meer! Het is de kunst zo veel mogelijk relevante zoekwoorden te indexeren en zo hoog mogelijk te eindigen met elk zoekwoord. De bezoeker kijkt vaak niet verder dan pagina 1, waarvan de bovenste 3 zoekresultaten voornamelijk de beste verkopers zijn voor dat specifieke zoekwoord. Een zoekwoord met een hoger zoekvolume heeft in de regel meer competing products waardoor het kapitaalintensiever kan zijn. Een tactiek kan dan ook zijn om eerst in te zetten op de long term zoekwoorden (zinnen van 3 of meer woorden) met minder hoge zoekvolumes.

 

Voor welke branche is Amazon echt onmisbaar als marketingkanaal?

Voor retailers welke zowel hun online afzet als omzet willen vergroten en die cross-border denken / internationaal willen ondernemen.

 

Hoe meet je de resultaten van je marketing inzet op Amazon?

Dit doen we met Amazon Business Reports. Hier kun je bijv. de verkopen, page- views/sessies en conversie van elk artikel zien. We werken ook met Facebook Business Ads Manager om de ROI van een Facebook advertentie te monitoren. Helium 10 gebruiken we o.a. om data voor de producten te analyseren. Hiermee krijgen we inzicht in de organische positie van een zoekwoord op Amazon . Daarnaast maken we ook gebruik van Amazon Advertising Campaigns Manager om de campagnes van advertenties op Amazon te meten.

 

Hoe zie jij de toekomst van Amazon in Nederland voor je?

Voor mij is iedere marketplace en daarmee ook Amazon Nederland een potentieel (nieuw) afzetkanaal. Uiteindelijk draait het om de markt waarin je opereert, dit bepaald welk platform voor jouw als bedrijf interessant kan zijn. Bol.com is in Nederland nog veruit de grootste en betere marketplace om te verkopen. Puur vanuit bezoekersaantallen beredeneert. Wel zie je dat Amazon van alles uit de kast haalt om consumenten op Amazon.nl te laten shoppen, Amazon Prime is bijv. ook een van deze manieren. Hiermee kun je voor 3 euro per maand onbeperkt films en series streamen, en Amazon genereert hiermee weer een huge load aan traffic.

 

Wat zou je andere online marketeers willen meegeven?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen die van toepassing zijn in je vakgebied. Wees bovenal niet de online marketeer in het breedste zin van het woord maar kies je specialismen. Mijn persoonlijke motto luidt: bouwen doe je samen, dus  blijf in gesprek met de markt en sta open voor het onbekende.

Lees hier meer over Amazon SEO!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.